Shampoo zonder sulfaat
- Geplaatst op
- Door Dewi
- Geplaatst in sulfaatvrije shampoo
- 0
Sulfaten, je komt het veel tegen in shampoos. Wat zijn sulfaten nou eigenlijk en waarom kun je ze beter mijden, of kun je beter voor een milde variant van sulfaten gaan?
Shampoo zonder sulfaat
Het is ontzettend populair tegenwoordig: shampoo zonder sulfaten en parabenen. De bekendste sulfaten zijn SLS en SLES.
Als je graag wilt weten wat sulfaten, parabenen en siliconen zijn en wat het nadeel is van sulfaten, siliconen en parabenen in shampoo, dan zou ik snel verder lezen. Want in deze blogpost zal ik je uitgebreid verder uitleggen wat de voordelen zijn van het gebruiken van sulfaatvrije shampoo.
Sulfaatvrije shampoo
In veel shampoo's zitten sulfaten en parabenen. Het zijn vooral de grote merken die nog veel sulfaten gebruiken in hun shampoo. Nu is er gelukkig een verandering aan het komen in het aanbod van shampoos, en zijn er veel meer natuurlijke shampoos zonder sulfaten en parabenen te vinden op de markt.
HelemaalShea heeft een groot aanbod aan shampoos zonder sulfaat (SLS en SLES.) Er is voor elk haartype een geschikte shampoo te vinden in ons assortiment! In een andere blog heb ik uitgebreid een uitleg gegeven over het verschil tussen de haarzepen en de shampoo bars (met SCS , de milde sulfaten). Neem zeker ook even een kijkje voor meer informatie hierover via deze link : blog over shampoo bars of via onze vraag en antwoord pagina: vraag en antwoordpagina.
Nou is het zo dat sulfaten, en parabenen niet per definitie slecht zijn voor je, maar wat het met je haar doet is vaak niet voor iedereen even fijn.
Wij hebben natuurlijk ook shampoo bars met SCS (sodium coco sulfate) Wel is het zo dat SCS veel milder is dan SLS of SLES en daardoor zal een shampoo bar van HelemaalShea een stuk milder zijn voor je haren dan een shampoo bar met de andere genoemde sulfaten. Bovendien zijn al onze producten natuurlijk, vegan en bevatten ze allemaal verzorgende ingrediënten.
Een shampoo hoeft niet per se schuimend te zijn om goed te reinigen. Al onze shampoos bevatten reinigende ingrediënten die natuurlijk zijn.
Persoonlijk zou ik zelf niet zo iets agressiefs als SLS of SLES voor mijn haren willen gebruiken omdat het dus ook de goede oliën uit mijn haren verwijderd. Ik kies liever voor shampoos zonder sulfaten.
Wij hebben er voor gekozen om shampoo bars toe te voegen aan ons assortiment omdat sommige mensen niet konden wennen aan haarzeep, en we willen natuurlijk voor iedereen een geschikte shampoo hebben zonder SLS en SLES. Wij hebben dus SCS als reinigend schuimmiddel gebruikt in de shampoo bars omdat deze heel mild zijn voor je haar en de huid op je hoofd.
Er wordt steeds meer gezocht naar natuurlijke shampoo omdat het jouw haren zo min mogelijk aantast en het je haren gezond houdt. Onze haarzepen en shampoo bars bevatten allemaal natuurlijke oliën en natuurlijke ingrediënten die jouw haren goed verzorgen. Als je op zoek bent naar een goede shampoo zonder sulfaten en parabenen dan zul je bij ons zeker een geschikte shampoo vinden.
Om even een voorbeeldje te geven, een milde shampoo die wij hebben is er een met aloë vera. Dit is een haar- en lichaamszeep die geschikt is voor elk haartype en huidtype. Deze shampoo reinigt jouw haren op milde wijze. Deze shampoo is een van onze beste shampoos en dit komt zeker ook doordat het voor eigenlijk iedereen wel een geschikte shampoo zonder sulfaten en parabenen is.
Ik zal later in deze blogpost nog wat verschillende haartype uitlichten en daarbij een juiste shampoo zonder sulfaten en parabenen benoemen.
Eerst even een uitleg over siliconen sulfaten en parabenen
Siliconen
Siliconen zijn een soort van vloeibare plastic of rubber. Als er siliconen in jouw shampoo zitten dan zullen deze waarschijnlijk bedoeld zijn om een soort laagje op je haren te leggen, waardoor het gladder en glanzender lijkt.
Je hebt verdampende siliconen, wateroplosbare siliconen en niet-wateroplosbare siliconen.
Verdampende siliconen verdampen vrij snel na het aanbrengen van een product, het zorgt er vaak voor dat het product makkelijker uit te smeren is.
Wateroplosbare siliconen lossen op in water, dus dit zal wel snel uit je haar verdwijnen, mits je het goed wast.
Het zijn vooral de niet-wateroplosbare siliconen die echt een boosdoener zijn. Deze blijven op je haren zitten en kunnen zelfs na veelvuldig gebruik verschillende laagjes op je haar achterlaten, wat het zwaar en slap maakt. En deze siliconen belanden ook gedeeltelijk in het water, en daardoor komen er microplastics in de natuur terecht en dat willen we natuurlijk niet!
Sulfaten in shampoo
Er zijn twee sulfaten die je vaak tegen komt in shampoo. Sodium lauryl sulfate (SLS) en Sodium laureth sulfate (SLES) . Sulfaten zijn een reinigingsmiddel wat goed schuimt. Je komt het daardoor dus ook vaak tegen in shampoos.
Het is op zich wel te begrijpen, alleen helaas reinigt het je haren zó goed dat het ook alle goede natuurlijke oliën die je vanzelf al hebt in je haar en op je hoofdhuid reinigt. Het maakt je haar en hoofdhuid enorm droog. Sulfaten kunnen ook jouw hoofdhuid irriteren en de natuurlijke haargroei hierdoor verstoren.
Al onze haarzepen bevatten GEEN SLS en SLES. Onze shampoo bars bevatten ook geen SLS en SLES, maar wel SCS. SCS (sodium coco sulfate), is een milde tenside, gemaakt van plantaardig laurinezuur (uit natuurlijk kokosvet) en natrium (zout). Dit is dus veel milder dan de andere sulfaten en geeft de shampoos een rijk schuim. Je kunt altijd beter een shampoo met de milde sulfaten kopen dan een shampoo met SLS of SLES.
Parabenen
Parabenen zitten eigenlijk alleen in een product om het langer houdbaar te maken. Een conserveermiddel dus. Het heeft verder geen invloed op je haar. Toch is het iets wat weer overbodig wordt toegevoegd aan een product naar mijn mening en hoe meer troep, hoe minder natuurlijk een product is. Ook kunnen mensen hier een allergie voor hebben.
Sodium lauryl sulfate
Om een shampoo schuimend te maken wordt er een wasactieve en schuimvormende stof toegevoegd aan de shampoo. Sodium lauryl sulphate is daar de bekendste van in zeep en shampoo.
Sulfaten (chemische schuimmiddelen) hebben een reinigende werking, maar zijn wel heel agressief voor je haren en hoofdhuid. Op zich zijn sulfaten goed om te reinigen, maar het reinigt ook de goede natuurlijke vetten van je haren en je hoofdhuid.
Het is dus maar net de vraag of je dit moet willen. SLS prikt als het in je ogen komt en kan ook schadelijke invloeden hebben op je huid.
Sodium laureth sulfate
Sodium laureth sulfphate (SLES) wordt vaakt verward met SLS. Het is echt ietsje milder dan SLS maar nog steeds vrij heftig voor je haar en de huid op je hoofd. Zowel SLS en SLES zijn wel veilig in gebruik, mits je de ogen en mond vermijdt.
SLS en SLES zijn ook minder goed voor het milieu omdat er soms palmolie wordt gebruikt om het te maken. De SCS (sodium coco sulfate) die wij in onze shampoo bars gebruiken wordt gemaakt van plantaardig laurinezuur (uit natuurlijk kokosvet) en natrium (zout).
Shampoo tegen een geïrriteerde hoofdhuid
Er zijn mensen die al snel last krijgen van een geïrriteerde hoofdhuid en daardoor is het dan altijd lastig om een fijne shampoo te vinden. Je zult er zeker minder last van gaan krijgen als je voor shampoos zonder sulfaten gaat.
Ik heb voor verschillende haartype de beste shampoos zonder sulfaten en parabenen op een rij gezet die daarbij aansluiten zodat je altijd de goede shampoo hebt voor jouw haartype.
Normaal haar
'Normaal haar', wat is normaal haar eigenlijk? Het klinkt altijd een beetje gek maar ik zie 'normaal' haar als haar wat niet per se vet of droog is en waar mensen verder geen gekke of afwijkende dingen mee ondervinden. Haren met een gezonde haargroei en waarbij vrijwel elke shampoo goed aansluit.
Veel 'gewone shampoos' bevallen vaak al heel goed en bij ons zal dit net zo zijn want eigenlijk zijn al onze shampoos prima te gebruiken bij 'normaal' haar. Hieronder de beste sulfaatvrije shampoos voor zowel vrouwen als mannen en kinderen.
Vanille haarzeep
Voor iedereen een heerlijke shampoo zonder sulfaten en parabenen. Met de heerlijke geur van vanille.
Dode zee modder haarzeep
De geur combinatie is echt heerlijk. Lavendel, cederhout en tea tree etherische oliën. Ook mannen zijn gek op deze shampoo.
Baby & Kids haar- en lichaamszeep
Het is fijn als je ook voor de allerkleinste een sulfaatvrije shampoo hebt. Wij hebben de Baby & Kids haar- en lichaamszeep speciaal samengesteld voor de zachte huid en haren van baby's en kinderen. Hiermee kun je gelijk na het wassen de haren van je kids gelijk meepakken. Ideaal dus!
Droog haar
Veel mensen hebben van nature droog haar. Het mist een beetje zijn gezonde glans en voelt vaak stug en droog aan. Een shampoo zonder sulfaten en parabenen die veel hydraterende ingrediënten bevat kan dan de oplossing zijn!
Argan & Rhassoul haarzeep
Shampoo met argan olie. De Argan & Rhassoul shampoo is ideaal voor mensen met droog haar en voor mensen die een beetje pluizig haar hebben. Deze repair shampoo geeft je droge haren weer een mooie glans.
Vet haar
Brandnetel & Rozemarijn haarzeep
De beste shampoo zonder sulfaten voor vet haar is de Brandnetel & Rozemarijn shampoo. Wees er altijd op tijd bij om deze te bestellen want het is bij veel van onze klanten een van hun favoriete shampoos.
Gevoelige hoofdhuid
Haverzijde en Calendula haar- en lichaamszeep
De Haverzijde en Calendula haar- en lichaamszeep is een hele milde shampoo die zacht is voor de huid en de hoofdhuid. Deze shampoo bevat kamille en calendula. Het reinigt je haar op milde wijze. Dit is volgens ons wel de beste sulfaatvrije shampoo voor mensen die snel last hebben van een gevoelige hoofdhuid.
Blond en grijs haar
Er is niks vervelender dan dat jouw mooie blonde, grijze of witte lokken niet meer hun kleur behouden en een beetje een gele gloed krijgen. Wij hebben een blonde shampoo in ons assortiment speciaal gemaakt om dit effect een beetje tegen te kunnen gaan.
Lemon & Lime haarzeep
Met z'n frisse geur is deze shampoo met limoen en citroen etherische oliën een heerlijk frisse shampoo zonder sulfaten en parabenen. Deze shampoo zorgt ervoor dat jouw mooie blonde, grijze of witte lokken niet een gele gloed krijgen.
Een echte maintenance shampoo en een soort van 'zilvershampoo' volgens een natuurlijke formule. Met pure citroensap, een bommetje vol vitamine c dus!
Krullend haar
Vooral mensen met krullend haar zullen veel baat hebben bij een sulfaatvrije shampoo. Als je de curly girl methode volgt zul je dit ook al weten :)
Kokos & Kaneel haarzeep
Deze voedende shampoo bevat kokosmelk en kaneel olie. Kaneel olie is een ideaal ingrediënt voor een herstellende shampoo (repair shampoo). Deze repair shampoo ruikt heerlijk naar ylang ylang etherische olie.
Hennep & Hop haarzeep
Met bier en hopbellen. Deze shampoo geeft jouw haar meer glans, veerkracht en volume.
Futloos haar
Komkommer & Limoen haarzeep
Alleen al door de heerlijke frisse geur is deze sulfaatvrije shampoo een geweldige keuze! Met echt komkommer sap en limoen etherische olie. Deze voedende shampoo herstelt je haar en is zacht voor de gevoelige hoofdhuid. Het kan daardoor ook heel goed doorgaan voor een repair shampoo.
Wakamé & zeezout haarzeep
Shampoo met de natuurlijke ingrediënten zee kelp (wakamé) en zeezout. Geeft je haar weer meer volume.
Kortom, of je nou droog, vet, krullend of 'normaal' haar heb, ga voor een sulfaatvrije shampoo of voor een shampoo met een milde variant sulfaten. Je haar zult blij met je zijn ;)
Reacties
Wees de eerste om te reageren...