Mica poeder, een natuurlijke kleurstof
Hoe krijgen onze zepen en conditioners die mooie zachte natuurlijke kleuren? Door mica's! Heb je daar nog nooit van gehoord? Geen probleem, in deze blog leggen wij het uitgebreid uit!
Het is natuurlijk een beetje saai als alle zepen, ondanks hun heerlijke geur, allemaal dezelfde kleur hebben.
Mica is een heel mooi natuurlijk product waarmee je van alles een kleurtje kunt geven, dus ook zeep!
Als eerst is het belangrijk om even te vermelden dat niet alle mica's kinderarbeidvrij zijn. Helaas worden er nog heel veel kinderen aan het werk gezet in bijvoorbeeld Madagaskar om mica's uit de mijnen te halen. Daarom is het heel belangrijk dat je eerst goed kijkt of de mica's die jij wilt gebruiken, en die wij dus ook in onze producten gebruiken, kinderarbeidvrij zijn.
Wat is mica?
Mica wordt gemaakt van een gekristalliseerd mineraal wat wordt gewonnen uit mijnen. Het heeft een beetje een metallic gloed en is als het gemalen is perfect om te mengen met bijvoorbeeld titanium dioxide of een kleur pigment zoals ultramarijn blauw. Als je mica toevoegt aan bijvoorbeeld zeep heeft het direct een kleurend effect en daarom is het een ideaal product om mooie kleurtjes te geven aan jouw product. De hoeveelheid mica die je toevoegt aan jou product bepaalt de diepte van de kleur. Houd je meer van pasteltinten? Voeg dan maar een klein beetje mica toe aan jouw product, of voeg wat meer titanium dioxide toe aan de mica. Wil je een meer felle diepe kleur? Voeg dan meer mica toe etc. In onze Zoete Rozen zeep bijvoorbeeld gebruiken wij de mica fel roze, aan deze mica is sowieso al titanium dioxide en ijzer oxide toegevoegd. Wij houden zelf meer van lichtere kleuren en pasteltinten, dus wij gebruiken niet teveel mica, maar je kunt er natuurlijk altijd voor kiezen meer te gebruiken en een hele felle kleur te krijgen. Mica is licht glimmend en geeft als je het toevoegt een glanzend effect. Mica is veilig om te gebruiken omdat het huidvriendelijk is, en het is een natuurlijk product. In zeep werkt mica perfect omdat het zich goed mengt in allerlei temperaturen, dus ook onze cold process zepen.
Mica's en pigment kleurpoeder, wat is het verschil?
Er ontstaat vaak veel verwarring over wat nou mica is en wat een kleurpigment is. Het zijn natuurlijk allebei ingrediënten die gebruikt worden om producten te kleuren. Als eerste is mica licht glimmend en is een kleur pigment poeder mat. Pigmentpoeders bestaat uit gekleurde korrels die vermalen worden tot een poeder, wat je weer kunt gebruiken om dingen of producten mee te kleuren. Een pigmentpoeder die wij gebruiken is ultramarijn blauw. Dit is een samenstelling van lazuursteen, een blauw mineraal genaamd lazurite, en een zwavelhoudende verbinding van natrium silicaat, een gemineraliseerde kalksteen. Het is een natuurlijk pigmentpoeder. Mica wordt volledig uit mijnen gemijnd, kleurpigment poeder niet.
Mica is dus 100 % een natuurlijk product en heel fijn om te gebruiken. Wel is het dus heel erg belangrijk om mica's te kopen bij een winkel of webshop waarvan je zeker weet dat het kinderarbeidvrije mica is!
Beste Annemie,
We raden je af om micapoeder in kaarsen te gebruiken, omdat het micapoeder niet alleen door de lont wordt opgezogen, waardoor deze verstopt raakt en de kaarsen niet goed branden, maar het kan ook een brandrisico met zich meebrengen. Je kunt mica wel in wax melts gebruiken.
Kan mica ook met kaarsen wax gebruiken
Beste Jeanette,
Mica is niet oplosbaar, In vloeistoffen zal het dus zinken. Als je vloeistof (het maakt niet uit of je water of olie gebruikt) dik genoeg is zal het minder snel naar de bodem zinken.
En je hebt echt maar heel weinig mica nodig om een mooie kleur te krijgen. Minder dan 0,5% is genoeg.
Zo goed dat het een natuurlijk product is.
hoe kan je mica poeder gebruiken als je vloeibaar zeep maakt hoe de verhouding en wanneer in hoeveel water en mag dit in koud of warm water?
Hi Jolanda,
De leveranciers waar wij onze mica's inkopen hebben certificaten waarmee ze kunnen bewijzen dat de mica's kinderarbeid vrij zijn. Zo kunnen wij, door certificaten, zien dat de mica's op de juiste manier zijn gewonnen, en dat er dus geen sprake is van kinderarbeid.
Leuk om dit stuk te lezen, hoe kom je er nou achter of een mica kinderarbeid vrij gemaakt is. Kan je dat zien doormiddel van een keurmerk?